Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Designstatement met herdachte, iconische schakelaars Niko Rocker en Niko Toggle

NIKO

10 oktober 2024

Schakelaars saai? Dan raden we je dringend aan de twee nieuwste ontwerpen van Niko te bekijken om je mening te herzien. Met zijn Rocker en Toggle illustreert Niko, de Belgische specialist in schakelaars en stopcontacten, hoe het zijn ruim 100 jaar ervaring en expertise vertaalt in premium designvoorwerpen voor het interieur.

 


Niko koppelt hedendaagse technologie en materialen aan een ambachtelijke productie.

 

Hedendaagse technologie, ambachtelijke productie


Niko Rocker en Niko Toggle vormen de perfecte illustratie van hoe Niko hedendaagse technologie en materialen koppelt aan een ambachtelijke productie. De gedeeltelijk met de hand gemaakte schakelaars knipogen allebei naar de rijke ontwerpgeschiedenis van het bedrijf en eren authentiek, vintage design. Daarbij staat, zoals het hoort, de basisfunctie van elke schakelaar – aan en uit, op en af – centraal. Hiermee grijpen Niko Rocker en Niko Toggle, allebei volledig in aluminium en staal gemaakt, terug naar de allerbelangrijkste functie van een schakelaar: intuïtief gebruik. Maar dan wel in een elegant en luxueus jasje…

 


De tuimelschakelaar Niko Toggle in de uitvoering alu gold brushed.

 

Ode aan de tuimel- en wipschakelaar


Voor de voorgeschiedenis van Niko Toggle moeten we het verst terug in de tijd. De Toggle is een moderne referentie aan Niko's klassieke Bakelite® tuimelschakelaars uit 1928. Deze schakelaar werkt net als een kleine joystick, die je met een lichte beweging omhoog of omlaag bedient. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een subtiele inkeping bovenaan de hendel, een zacht geëtste textuur en robuuste vorm.

 

Niko Rocker is op zijn beurt een eerbetoon aan een innovatief wipschakelaarontwerp van Niko uit 1958. De schakelaar onderscheidt zich enerzijds door zijn robuuste metalen constructie, die een duidelijke 'klik' geeft bij het schakelen tussen aan en uit. Anderzijds vormen de lange vorm en subtiel afgewerkte randen van de schakelknop een harmonieus geheel met de monolithische afdekplaat.

 


De Niko Rocker wipschakelaar, alu black brushed.

 

Up-to-date technologie


Het mooiste aan Niko Rocker en Niko Toggle is dat er veel meer wordt gedaan dan louter teruggrijpen naar iconische ontwerpen uit het verleden. Zo zijn ze qua kwaliteit en functionaliteit helemaal up-to-date en bouwt het schakelmechanisme verder op Niko's gerenommeerde schakeltechnologie die ook gebruikt wordt in Niko’s bestaande reeksen voor schakelmateriaal. Het gaat van subtiele dimmer tot integratie in Niko Home Control, Niko's smart home oplossing voor automatische sturing van verlichting, screens, verwarming, muziek, en nog veel meer. Een handige extra is bovendien dat beide schakelaars uitgerust zijn met een optionele LED-indicator. Die geeft met een zachte warme gloed aan of de schakelaar aan of uit staat, wat bijdraagt aan de totale designervaring.

 


Door hun design en doordachte functionaliteit vormen beide schakelaars (in beeld: Niko Toggle alu black brushed) in het oog springende toevoegingen aan elk eigentijds interieur.

 

Diverse schakelmechanismen en afwerkingen


Beide schakelaars zijn beschikbaar in diverse schakelmechanismen en afwerkingen. Denk dan aan alu gold brushed, alu black brushed, alu grey brushed, alu blue grey brushed, steel champagne coated en steel white coated. Door hun uitgesproken design en doordachte functionaliteit vormen Niko Rocker en Niko Toggle in het oog springende toevoegingen aan elk eigentijds interieur.

 

www.niko.eu

 

Alle beelden © Niko

Designstatement met herdachte, iconische schakelaars Niko Rocker en Niko Toggle
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van