Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Lichtgewicht constructies met materialen op houtbasis

5 september 2024

Hout, een hernieuwbare grondstof, is een echte allrounder als het gaat om het maken van lichtgewicht en toch stabiele constructies. Met een groot aantal materialen op houtbasis, zoals multiplex, vezelplaat, spaanplaat of composietmaterialen, kan veel gewicht worden bespaard. Bovendien wordt bij lichtgewicht houtconstructies in de bouw, meubelbouw en zelfs voertuigbouw zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van deze natuurlijke hulpbron, waardoor waardevolle hulpbronnen worden bespaard. Een ander voordeel van lichtgewicht constructies met op hout gebaseerde materialen is de hoge sterkte-gewichtsverhouding, wat betekent dat ze relatief licht zijn, maar toch een goede structurele stabiliteit bieden. In combinatie resulteert dit in zowel economische als ecologische voordelen, om nog maar te zwijgen van de ontwerpaspecten.

 

Goede schroeftrekwaarde


Gevingerlaste lichtgewicht meubelplaten met een hoge oppervlaktestabiliteit bieden nieuwe mogelijkheden in de beurs-, theater- en podiumbouw en in de meubel- en interieurbouw dankzij een enorme gewichtsbesparing ondanks de hoge sterkte (4400 N/mm²) en eenvoudige hantering met een goede schroefuittrekwaarde (1400 N/mm²).

 


Meubelplaat en multiplex van de lichte en snelgroeiende houtsoort Albasia-Falcata. Foto © raumprobe

 

Het lichtste hout ter wereld


Kiri-hout, dat soms ook wordt aangeduid als Paulownia-hout, wordt beschouwd als een van de lichtste houtsoorten ter wereld. Met een gewicht van slechts ongeveer 270 kg/m bespaart Kiri aanzienlijk op transport- en energiekosten. Door de honingraatcelstructuur is het massieve hout zeer sterk en stabiel in verhouding tot zijn gewicht. Het wordt ook gekenmerkt door extreem lage zwelling en krimp, heeft een isolerende werking, is vormvast en weerbestendig. Met een goede verzorging van de Kiri-bomen tijdens de groei is een volledig knoestvrij assortiment mogelijk.

 


Paulownia, plantagehout gekweekt in Europa. Foto © raumprobe

 

Voorkom vochtproblemen in het dak


De diffusie-open houtvezelplaat werd speciaal ontwikkeld voor gebruik als onderdakplaat voor hellende daken. Dankzij de geoptimaliseerde oppervlaktebescherming biedt de plaat een effectieve oplossing om de dakspanten en isolatie te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, sneeuw en wind. Ze wordt gebruikt als ondersteunende bekleding om ribben te stabiliseren die dreigen door te buigen of te kantelen en als een tweede waterafvoerende laag, terwijl ze tegelijkertijd een hoge waterdampdiffusiecapaciteit heeft.

 


Stabiele, verstevigende en ondersteunende beplanking in dak en wand. Foto © raumprobe

 

Akoestische panelen van natuurlijk hout


Deze dampdiffusie-open akoestische panelen zijn geschikt voor gezonde ruimtes met een goede akoestiek omdat ze vrij zijn van schadelijke stoffen en inhaleerbare vezels. Het geluidsabsorptiegebied stemt overeen met EN 11654: C & D en de geluidsabsorptiecoëfficiënt voldoet aan EN 11654: aw 0,55 tot 0,70. De meerlaagse structuur bestaat uit een massief houten toplaag van 3,6 mm dik en geïntegreerde zachte vezeldempers. Het product is dimensiestabiel dankzij de kruiselingse verlijming. Qua ontwerp is er keuze uit twee verschillende decoratieve gleufgeometrieën en vier verschillende houtsoorten.

 


Geïntegreerde geluiddemper met laag oppervlaktegewicht en eenvoudige installatie. Foto © raumprobe

 

Constructie van elementen met tot 18 meter lange platen


Het Zwitserse Krono Magnumboard OSB-systeem is een door de bouwinspectie goedgekeurd houtbouwsysteem voor gezond wonen in ecologische massiefhoutbouw. De natuurlijke grondstof hout en innovatieve technologie komen samen en het systeem combineert de voordelen van enkelwandige massieve bouw met die van traditionele houtbouw, waardoor zwakke punten zoals verbindingen, materiaalwisselingen, bouwvocht en lange bouwtijden worden vermeden. Dit is ook een belangrijk aspect van lichtgewicht bouwen.

 


Een hoge mate van prefabricage van elementen en modules verkort de bouwfase. Foto © SWISS KRONO TEX GmbH & Co. KG

 

Oorspronkelijk geschreven door Hannes Bäuerle | raumprobe – Materialbank en vertaald door Jan Hoffman

Lichtgewicht constructies met materialen op houtbasis
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van