Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

De energietransitie vertaald naar de praktijk: Solar Solutions zorgt voor antwoorden

5 september 2024

Als architect of voorschrijver word je er quasi dagelijks aan herinnerd dat de energietransitie aan een rotvaart voort dendert. Het is dus zaak om zoveel mogelijk bij te blijven. Een unieke kans om op één en dezelfde plaats een schat aan informatie op te doen, komt er op 2 en 3 oktober in Kortrijk Xpo. Dan immers vindt de tweede Belgische editie van Solar Solutions plaats, een beurs die de schijnwerpers zet op net die energietransitie. Solar Solutions legt daarbij de focus op vier pijlers: energieopslag, EV-laadinfrastructuur, duurzame verwarming en zonne-energie.

 

door Jan Hoffman

 

 

Solar Solutions Kortrijk is een onderdeel van het initiatief Solar Solutions Europe, een joint venture tussen Good! Events & Media uit Nederland en Xpo Group uit België. Het maakt deel uit van een succesformule met edities in Amsterdam, Düsseldorf, Bremen, Leipzig en straks ook Turijn. Net als bij de andere edities is Solar Solutions Kortrijk gericht op een divers, professioneel publiek, met onder meer installateurs, ontwikkelaars en diverse duurzame professionals, zoals de architect.

 

Enkel voor professionals


“Ons initiatief is uniek omdat het professionals de kans biedt zich goed voor te bereiden op de toekomst door innovaties en marktevoluties te detecteren en contacten te onderhouden met (nieuwe) leveranciers”, krijgen we mee van de Kortrijkse exhibition manager Annick Pycarelle, “Voor Solar Solutions slaan we de handen in elkaar met diverse partners. Voor de Belgische editie omvat dit nauwe samenwerkingen met ODE, de Vlaamse organisatie voor duurzame energie, die aanwezig zal zijn met sectorfederaties PV Vlaanderen, het Warmtepomp Platform en het Warmtenetwerk Vlaanderen en EDORA, de Waalse federatie voor hernieuwbare energie.”

 

 

De naakte cijfers illustreren welke hoge vlucht de energietransitie neemt. Ze illustreren hoe zonne-energie er een cruciale rol in speelt, vooral dan in de residentiële sector. Zo merken we hoe de EU in 2023 al 260 GW aan zonnepanelen had geïnstalleerd, met doelen van 320 GW in 2025 en 600 GW in 2030. Specifiek vertaald naar de Belgische markt merken we een dynamische groei, met een 72% stijging in nieuw geïnstalleerd vermogen in 2023, waardoor België wereldwijd op de achtste plaats staat.

 

Annick Pycarelle: “Je mag ook niet vergeten hoezeer de markt van de duurzame verwarmingssystemen groeide. We tekenden vorig jaar een aanwas aan van maar liefst 68% op, terwijl de verkoop van cv-ketels aanzienlijk daalde. Het aantal volledig elektrische auto's verdubbelde binnen een jaar in België, met bedrijven die 80% van deze voertuigen bezitten. Daarnaast neemt de belangstelling voor opslag- en energiemanagementsystemen verder toe. Dit weerspiegelt niet enkel de ontwikkeling van de markt, maar illustreert tevens de groeiende bewustwording en investeringen in integrale duurzame energieoplossingen.”

 

 

“Om het bezoek zo overzichtelijk mogelijk te maken, laten we Solar Solutions berusten op vier pijlers. Dit betekent niet dat er vier afzonderlijke zones zijn afgebakend, het aanbod van elke pijler is verweven doorheen het hele beursplan, wat tegelijkertijd illustreert hoe alles steeds meer met elkaar geconnecteerd is. De pijler SOLAR omvat alles over de nieuwste zonnepanelen, slimme omvormers en gebruiksvriendelijke montagesystemen. GREEN HVAC verwijst hoofzakelijk naar verschillende types (hybride) warmtepompen, terwijl de Smart Storage-pijler refereert aan oplossingen voor energieopslag, zowel voor zakelijke als residentiële gebruikers. Tot slot omvat EV Charging alles wat nodig is voor het aanleggen van oplaadmogelijkheden voor elektrisch vervoer.”

 

30 seminarsessies


Op de beursvloer tonen ruim 110 exposanten het beste van zichzelf. Het geheel wordt omkaderd door maar liefst 30 seminarsessies, waar onafhankelijke experts hun kennis en visie delen over de toekomst van Solar-, Storage-, EV- en HVAC-toepassingen.

 

 

Annick Pycarelle: “Het spreekt quasi voor zich dat de verwachte groei van de hernieuwbare energiesector zal resulteren in een hogere vraag en commercialisering van innovaties. PV-panelen verbeteren, er komen nieuwe soorten panelen op de markt, de batterij-opslagsector groeit,… Solar Solutions Kortrijk biedt je de mogelijkheid om kennis op te doen over de nieuwste innovaties en trends en je voor te bereiden op de veranderende markt.”

 

“Als bezoeker kies je uit het omvangrijke programma wat voor jou het meest relevant is. Om maar enkele seminaronderwerpen te noemen: het omgaan met overschotten aan zonne-energie, het verhogen van zelfconsumptie, de rol van de warmtepomp in het Belgische energiesysteem, het bekijken of daken vol(ler) gelegd moeten worden of dat er eerder op sturing en opslag hoort ingezet te worden, een analyse van de voorspelde marktevoluties voor de solar-, storage- & EV-markt in België en Europa, enzovoort. Dit alles moet bijdragen aan een algemenere zoektocht naar holistische oplossingen voor een duurzamere toekomst. Wij mikken met Solar Solutions op minstens 6.000 bezoekers, waardoor deze tweede editie de grootste vakbeurs voor hernieuwbare energie in België belooft te worden.”

 

 

Bezoek plannen


We geven nog mee dat Solar Solutions Kortrijk net als bij de vorige editie uitpakt met de (tweede) Belgische editie van de European Solar Games. Bij de Games worden vakmanschap, veiligheid en snelheid tijdens het installeren van zonnepanelen op een modelwoning beoordeeld. Een tip voor een mogelijk vertrekpunt van je bezoek: begin bij de Innovation Boulevard. Hier zie je de meest vernieuwende technologieën, onderverdeeld in diverse categorieën, waarbij het beste product uit het totale aanbod wordt bekroond met een Best Innovation Award.


Gratis registratie


De toegang tot Solar Solutions is exclusief voorbehouden aan een vakpubliek uit de sector van de duurzame energie. Wil je er gratis bij zijn? Gebruik dan de invitatiecode ARCHI24 tijdens je registratie op www.solarsolutionskortrijk.be.

 

Alle foto's © Solar Solutions Kortrijk

De energietransitie vertaald naar de praktijk: Solar Solutions zorgt voor antwoorden
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van