Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Fascinerende gevels die stedelijke identiteiten vormgeven

13 juni 2024

Ontdek een overvloed aan transformatieve ontwerpideeën voor gevels via het gebruik van een reeks materialen. Denk daarbij onder meer aan zaken zoals baksteen, klei en hout, die mensen aan het denken zetten als ze een gebouw passeren of binnengaan en die het straatbeeld verlevendigen.

 

Gevels zijn niet alleen de fysieke verwelkoming van een ruimte. Ze geven architecten en ontwerpers ook de mogelijkheid om gebouwen innovatieve silhouetten, kleuren en texturen te bezorgen.

 


Gevels van geschulpte baksteen weerspiegelen het ritme van de buurt. Foto © Kilian O'Sullivan

 

In Marylebone, in hartje Londen, ontwierpen de architecten van Bell Phillips Cosway Street, een nieuwbouwwijk met opvallende geschulpte bakstenen gevels. Hiermee spelen ze in op de overwegend laat Victoriaanse en Georgiaanse architectuur in de buurt. De gevel bestaat uit drie verschillende soorten bakstenen in zachte tinten met een strakke stenen bekleding. Contrasterende morteltinten verdelen het gebouw in drie verschillende delen, waarbij elk deel slim inspeelt op het karakter van het gebouw aan de overkant van de straat. Het golvende gevelmotief weerspiegelt de boogramen en ronde zuilen van een nabijgelegen kerk.

 


Het op maat gemaakte metselwerk van klei van de Interlock weerspiegelt de eclectische geschiedenis van Fitzrovia en bezorgt het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling. Foto © Gilbert McCarragher

 

De Interlock in het nabijgelegen Fitzrovia is een nieuw gemengd gebouw van vijf verdiepingen en is het werk van architectenbureau Bureau de Change voor ontwikkelaar HGG London. Het innovatieve gebruik van metselwerk geeft de gevel een eigentijdse en toch vertrouwde uitstraling. Er werd een verzameling van meer dan 40 misvormde en schijnbaar onstapelbare kleiblokken ontwikkeld. De speciaal geselecteerde mergelklei werd op een dusdanige manier gebakken dat er een prachtige matte blauwe afwerking ontstond. Het algehele resultaat is een triomf van de textuur, waarbij de stenen bijna lijken te draaien wanneer voorbijgangers ze bekijken.

 


De Digi-Tech Factory van Coffey Architects, waar onderwijs en industrie naadloos in elkaar overgaan. Foto © Phil Coffey

 

In Norwich ontwierp Coffey Architects een onderwijs- en leerruimte die ze de naam Digi-Tech Factory meegaf. Het drie verdiepingen tellende gebouw heeft een zaagtandvormige daklijn, die is gevat in een geperforeerde schermgevel. Het heeft ook een grote luifel en een overdekt plein. Het lichte en luchtige aspect van het gebouw maakte integraal deel uit van het ontwerp en de perforatie van de gevel offreert het gebouw en zijn gebruikers een tactiele kwaliteit. Het scherm zorgt voor extra thermische en akoestische controle en behoudt het uitzicht op de verschillende leerruimtes en de variaties in licht en schaduw gedurende de dag.

 


Costa's Barbers combineert traditie en innovatie. Hier harmonieert de gevel met de historische charme van de straat. Foto © Jim Stephenson

 

Op flink wat kleinere, maar daarom niet minder innovatieve schaal illustreert Costa's Barbers in Battersea High Street hoe je een leegstaande winkelunit kunt transformeren. Het team achter dit project bestaat uit Brisco Loran en Arrant Industries, die samen de ontwerpers, bouwers en opdrachtgevers zijn. Aansluitend bij de overgebleven oude winkelpuien in de omgeving is er een traditioneel gebouwde houten gevel met schoorstenen. Onder de bewegende delen bevinden zich een paar doorschijnende schuifschermen met handgesneden glazen kunstwerken van Pavilion Pavilion. Of ze nu 's ochtends omhoog gehaald worden, 's avonds naar omlaag gelaten worden of op een zelfgekozen middenpunt hangen, telkens garandeert de werking de nodige privacy en een aanpasbare connectie met de straat.

 


De gevel van het Typewriter-gebouw in Borough is een eerbetoon aan de architectonische erfenis van het bouwwerk. Foto © Richars Chivers

 

In 2023 kreeg het Typewriter-gebouw in Borough, in het zuiden van de Britse hoofdstad, een nieuwe gevel voor de hoofdstraat dankzij de Londense specialisten in commercieel vastgoed W.RE en Cowie Montgomery Architects. De gevel is een eerbetoon aan de geschiedenis van het gebouw: het was ooit de thuisbasis van een typemachinefabriek in de vorige eeuw. 140 Borough High Street, dat gebouwd werd in 1957 door de modernistische pioniers Richard Seifert en Willem Frischmann, deed ooit dienst als hoofdkantoor van een toonaangevend bedrijf in kantoormachines en als opleidingscentrum voor kantoorapparatuur.

 

Het maakt niet uit of het gaat over klei met textuur of dynamisch hout. Al deze gebouwen spreken boekdelen en maken gemeenschappen één voor één rijker.

 

Dit is een vertaling door Jan Hoffman van een in het Engels artikel geschreven door Helen Parton

Fascinerende gevels die stedelijke identiteiten vormgeven
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van