De Kromhouthal Amsterdam
30 - 31 oktober 2025

A@W Newsletter

KU Leuven proeft van uniek circulair gevelsteenconcept

WIENERBERGER

16 mei 2024

Circulariteit staat helemaal bovenaan de lijsten met wensen en verlangens in de bouwwereld. Een mooi voorbeeld van hoe er maximaal circulair kan gewerkt worden, zien we op de campus Arenberg van de KU Leuven. Hier werd door RADAR architecten een uitbreidingsproject voor het departement Wiskunde afgerond volgens de circulaire principes. Eén van de meest opvallende rollen in deze nieuwbouw wordt gespeeld door de ClickBrick Pure van Wienerberger.


De eigentijdse en strak ogende nieuwbouw huisvest de onderzoekers van het departement in nieuwe kantoren, vergaderzalen en een refter. Het volume heeft een voetafdruk van amper 135 m², maar met zes bouwlagen biedt het uitbreidingsvolume toch meer dan 800 m² nuttige vloeroppervlakte.

 


Oud en nieuw sluiten perfect op elkaar aan.

 

ClickBrick Pure Brons Rustiek


In de voorafgaande wedstrijdvraag van KU Leuven stond circulair bouwen centraal. De universiteit wilde de mogelijkheden van het bouwprincipe aftasten in dit project en zo meteen ook invulling geven aan haar maatschappelijke voorbeeldfunctie. RADAR architecten speelde daar in zijn ontwerp op in door in te zetten op flexibiliteit en een doordachte materialenkeuze. Voor de buitengevels viel de keuze van het bouwteam op een herbruikbaar gevelsteenconcept.

 

“In overleg met het ontwerpteam stelde de aannemer binnen het kader van de aanbesteding het ClickBrick Pure systeem van Wienerberger voor in de versie Brons Rustiek”, vertelt ontwerper Stijn Leemans van RADAR architecten. “Voor KU Leuven presenteerde het concept met de stapelbare gevelsteen zich als een budgettair interessante oplossing om te proeven van circulair bouwen. Zo kwam het licht op groen te staan.”

 


Detailopname van de stapelbare gevelsteen.

 

Voor RADAR architecten was het ontwerpen met ClickBrick Pure een nieuw gegeven. Dit vormde voor het architectenteam allerminst een hinderpaal voor een vlotte afwerking.

 

Gevelritmiek aanhouden


“We vroegen de nodige informatie op bij Wienerberger en op basis van die input maakten we de uitvoeringstekeningen op. Een belangrijk voordeel van het ClickBrick-concept is dat wildverband mogelijk is. Daardoor konden we de voor de flexibiliteit belangrijke gevelritmiek aanhouden”, aldus nog Stijn Leemans.

 


De voor de flexibiliteit belangrijke gevelritmiek werd perfect aangehouden.

 

Voor aannemer Bouwbedrijf Willems liep de uitvoering bijzonder vlot. De aannemer kreeg hulp bij de opstart en was vervolgens meteen mee met het systeem van stapelen en klikken. “Wienerberger bekeek de uitvoeringsdetails samen met ons om de systeemkarakteristieken correct te integreren. Omdat er geen voegen tussen de gevelstenen zitten, is er weinig speling. Dat stelde de aannemer wel voor de bezorgdheid of hij correct zou uitkomen bij de ramen. Maar daar gaf Wienerberger altijd goede begeleiding”, weet Jitske Pauwels, projectleider bij KU Leuven.

 

www.wienerberger.be/clickbrick

 

Alle beelden © Wienerberger

KU Leuven proeft van uniek circulair gevelsteenconcept
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van