Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Eerste editie van Solar Solutions – Green Heating Solutions in Kortrijk Xpo

12 oktober 2023

Het is een maand van eerstelingen in Kortrijk Xpo. Na Design Nation volgt amper een week later, op woensdag 25 en donderdag 26 oktober, de Belgische pilooteditie van Solar Solutions / Green Heating Solutions, een gecombineerde vakbeurs voor duurzame ontwikkelingen op de markt. Hier ontdekken niet enkel installateurs, groothandelaren en andere professionals de nieuwste producten op het gebied van zonne-energie, duurzaam verwarmen, energieopslag en EV-laadinfrastructuur, ook voor de architect is dit een plaats van afspraak!

 

door Jan Hoffman

 

 

De nieuwe Kortrijkse vakbeurs is de derde editie van een internationale succesformule, die verder de drukbezochte beurzen Solar Solutions Amsterdam en Solar Solutions Düsseldorf omvat. Solar Solutions / Green Heating Solutions is een gezamenlijke organisatie van Kortrijk Xpo en Good!. De eerste Belgische aflevering wordt aangestuurd door Annick Pycarelle, Exhibition Manager in Kortrijk Xpo. Zij geeft ons meer tekst en uitleg over het hoe en waarom van Solar Solutions / Green Heating Solutions Belgium.

 

Veelbelovende toekomst voor solar-sector


“In België wordt intensief samengewerkt met ODE, de Vlaamse organisatie voor duurzame energie (die aanwezig zal zijn met sectorfederaties PV Vlaanderen, het Warmtepomp Platform en het Warmtenetwerk Vlaanderen) en EDORA, de Waalse federatie voor hernieuwbare energie”, stelt mevrouw Pycarelle. “Hierdoor is een hoogstaand kennisniveau gewaarborgd en zijn er voor een eerste editie al flink wat deelnemers. We tellen meer dan 125 exposanten uit tien landen en verwachten dat er ongeveer 6.000 bezoekers zullen langskomen. Maken we deze ambitie waar, dan wordt Solar Solutions / Green Heating Solutions in één klap de grootste vakbeurs voor duurzame energie in België!”

 

 

“Waar er nu 7,9 GW wordt opgewekt, voorspelt men een gedegen groei van 14%. De constant dalende kosten en de gestaag verbeterende efficiëntie van PV-systemen moeten de zonne-industrie in staat stellen dat doel te bereiken, terwijl batterijen, laadoplossingen en warmtepompsystemen zullen helpen om het rendement van de energieproductie te verhogen. Er zijn dus genoeg kansen en mogelijkheden, Solar Solutions Kortrijk vormt daarbij een ideale ontmoetingsplek om zich hier op voor te bereiden.”

 

Ook voor de architect!


“Deze vakbeurs is echt nodig, omdat de energietransitie veel veranderingen teweegbrengt. Om aan de verduurzamingsvraag te voldoen, komen er nieuwe en veel complexere installaties en technieken op de markt die zo snel mogelijk gekend moeten raken. Onze toekomst is ‘multi-energetisch’ en dat betekent dat niet enkel installateurs of energieprofessionals over de grenzen moeten kijken van hun bestaande kennis, maar dat ook de architect dat moet doen. Net als een installateur heeft een architect meer dan ooit een adviesfunctie en moet hij dus goed op de hoogte zijn over alle bestaande technologieën om morgen als een ‘expert’ de juiste informatie te kunnen bieden aan zijn eigen klanten en hun specifieke energiebehoeften.”

 

 

Zakendoen en delen van kennis


Zoals we stelden, is dit puur een vakbeurs. De focus ligt daarom tegelijkertijd op zakendoen en het delen van kennis.

 

“Zakendoen is uiteraard onze hoofdfocus. Hierbij richt onze nieuwe vakbeurs zich op het verbinden van (inter)nationale fabrikanten, distributeurs en groothandels met installateurs, adviseurs, ontwikkelaars, architecten en andere duurzame professionals in België en Noord-Frankrijk”, verduidelijkt Annick Pycarelle. “Naast deze waardevolle netwerkmogelijkheden is er ook aandacht voor verdieping. Op twee seminarpleinen komen hoofdzakelijk (onafhankelijke) experts hun kennis delen over de laatste innovaties en wordt er vooruit geblikt op toekomstige markttrends op het vlak van zonne-energie, energieopslag en duurzame verwarming in België en Europa. We stelden inmiddels een volledig seminar programma samen, met niet minder van 40 interessante topics. Enkele voorbeelden van topics die aan bod komen: de integratie van PV met flexibele zonnefolies, slimme aansturing van thuisbatterijen, lucht-water-warmtepompen in de bestaande bouw, enzovoort. Het volledige programma vindt u via deze link terug.

 

“Het is de bedoeling dat onze bezoekers op Solar Solutions het breedst mogelijke aanbod aan efficiënte zonnepanelen, slimme omvormers en installatievriendelijke montagesystemen vinden. Er zal daarnaast veel aandacht gaan naar energieopslag voor zowel grootzakelijke als residentiële gebruikers, en voor laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. Op Green Heating Solutions komen alle aspecten samen van een duurzaam HVAC-aanbod - van (hybride) warmtepompen tot warmtenetten - en van ventilatie tot isolatie.”

 

 

Innovation Boulevard en European Solar Games


Innovatie is de hoeksteen van de branche en vormt daarmee een onmisbaar onderdeel van de vakbeurs. Op de Innovation Boulevard vindt men de onafhankelijke tentoonstelling van de beste producten die recent op de markt zijn verschenen. Het beste product uit iedere categorie gaat naar huis met de felbegeerde Best Innovation Award. De beste installateurs van België leggen elkaar dan weer het vuur aan de schenen tijdens de European Solar Games, een wedstrijd waar vakmanschap, veiligheid en snelheid allemaal beoordeeld worden tijdens het installeren van zonnepanelen op een modelwoning.

 

Praktische info


De toegang tot Solar Solutions / Green Heating Solutions is exclusief voorbehouden aan een vakpubliek uit de sector van de duurzame energie. Met de invitatiecode ARCHI23 kunt u zich gratis registreren via www.solarsolutionskortrijk.be

 

 

Meer informatie nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dit kan via info@solarsolutionsinternational.com of +32-(0)56/24 11 11.

 

Alle foto's © Solar Solutions International

Eerste editie van Solar Solutions – Green Heating Solutions in Kortrijk Xpo
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van