Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Tijdloos, intuïtief en stil kraanwerk in roestvrij staal blinkt uit door veelzijdigheid

QUADRO DESIGN

14 september 2023

Hoe kun je beter je geloof in een nieuw ontwerp illustreren dan het te installeren in je eigen huis of studio? Dat is precies wat het Milanese ontwerpersduo van Formafantasma deed, door het toepassen van de door henzelf voor het eveneens Italiaanse Quadro Design ontworpen FFQT-kranen in de eigen badkamer. Andrea Trimarchi en Simone Farresin oordeelden dat dit kraanwerk in roestvrij staal AISI316L perfect aansloot bij hun huis/atelier, een ruimte die gekenmerkt wordt door een strenge geometrie.

 

 

Quadro Design is een bedrijf met een voorliefde voor het gebruik van metaal. Dat metaal sluit perfect aan bij de ruimte van de ontwerpers, eigenlijk een voormalige werkplaats, waar men zich gemakkelijk een ambachtsman kan voorstellen die met metaal werkt. Lichte tinten, aangevuld door onbehandeld hout, voeren de boventoon in een ruimte die onderverdeeld is naar diverse functies, waardoor je aangezet wordt om te raden wat er in de volgende kamer gebeurt.

 

Eigenheid voor elk artikel


De FFQT-kranen worden gekenmerkt door heel wat technologische vooruitgang, waarbij elk artikel zijn eigenheid heeft. Het gaat van een extreem minimale 22 mm diameter voor de handgreep, die uniek is op de markt, tot en met een magnetische/rekverbinding voor de glijstangset, of een universele tuinslangaansluiting voor de buitendouchekolom.

 

 

 

De collectie is gebaseerd op een uniek en universeel inbouwsysteem dat kan worden aangepast aan bijna elke eerder ontworpen collectie. Het productassortiment bestaat uit vele elementen, van die voor de wastafels tot die voor de douche en de badkuip, en is ontworpen om elke installatiebehoefte in de badkamer te vervullen, tot aan de buitenruimte met een vrijstaande buitendouchekolom. Wat alle objecten uit de reeks gemeenschappelijk hebben, is dat er telkens afgewogen wordt in hoeverre de processen van industrieel ontwerp en productie van invloed zijn op de ecologische orde van de planeet. De impact hiervan wordt beperkt om op een deugdzame en verantwoordelijke manier te werken.

 

Roestvrij staal AISI316L


Bij de FFQT-kranen maakt Quadro Design het verschil met de concurrentie door het materiaal waarmee de hele collectie, van binnen en van buiten, is gemaakt: roestvrij staal AISI316L. Dit is een speciale, ultrabestendige legering van roestvrij staal die ook wel ‘chirurgisch’ roestvrij staal wordt genoemd, omdat het volledig duurzaam en niet giftig is. Dit maakt het zeer geschikt voor gebruik in onder meer ziekenhuizen en laboratoria, in tegenstelling tot messing, een metaal dat op dit moment 99% van de kraanindustrie uitmaakt. Het andere speciale kenmerk is de zeer dunne afstandsbediening (handgreep) met een 20 mm cartridge, een van de kleinste op de markt, gebruikt om te komen tot een totale buitendiameter van 22 mm, waarbij de hendel nog steeds kan worden gekanteld om de traditionele cartridgebeweging te bedienen.

 

 

Vrijwillig stille objecten


De ontwerpers van de nieuwe FFQT-kranencollectie kozen voor roestvrij staal omdat het robuustheid bezorgt aan het eindresultaat. In verband met het bewerkingsproces, dat voor roestvrij staal alleen CNC-frezen kan zijn, stellen Trimarchi en Farresin dat, in plaats van deze techniek te ervaren als een beperking van denkbare vormen, het een hulpmiddel was om vrijwillig stille objecten te bedenken.

 

“Huizen staan op verschillende manieren vol met verhalende objecten, die in de juiste balans moeten zijn om gewaardeerd te worden”, leggen ze uit. “Een stil object draagt stille waarden met zich mee zoals duurzaamheid, respect voor de context waarin het werd ontworpen en de context waarin het zal worden gebruikt. Het enige wat het zonder twijfel moet aangeven is hoe het gebruikt gaat worden. Dit aspect is vooral duidelijk in de opnames van de badkamer- en keukenarmaturen, waar het intuïtief is om een enkele hendel te bedienen om de intensiteit en temperatuur van de waterstroom te regelen.”

 

 

 

www.quadrodesign.it 

 

Alle foto’s © Quadro Design

Tijdloos, intuïtief en stil kraanwerk in roestvrij staal blinkt uit door veelzijdigheid
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van