Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Kortrijk Xpo wordt dé nieuwe B2B hotspot voor design in België

14 september 2023

Designprofessionals kijken er al enige maanden naar uit, maar eindelijk is het wachten zogoed als voorbij. Op 19 en 20 oktober kunnen ze immers terecht in Kortrijk Xpo om er de nieuwste trends en innovaties te ontdekken tijdens Design Nation. Design Nation is een gloednieuwe vakbeurs met een premium aanbod designmeubelen, verlichting, interieurtextiel en decoratieobjecten.

 

door Jan Hoffman

 

 

Wat mogen we concreet verwachten van Design Nation? We kloppen aan voor meer uitleg bij Hannelore Caenepeel en Sigrid Du Chau, respectievelijk exhibition manager en project assistant van dit nieuwe, door Kortrijk Xpo opgezette project. Beide dames hoeven niet lang na te denken over een korte samenvatting van het initiatief: “Design Nation wordt dé nieuwe hotspot voor design, waarop enkel professionals uit verschillende sectoren welkom zijn. Dan denken we vooral aan inrichters van high-end hotels en restaurants, kantoorinrichting, projectontwikkeling, de medische en openbare sector tot (interieur)architecten en retailers in designobjecten en meubelstukken.”

 

Invullen vacüum na wegvallen Biënnale Interieur


Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat men bij Kortrijk Xpo al een hele tijd besefte hoe er na het tijdperk van de gerenommeerde beurs Interieur een vacuüm in het Belgische designlandschap was ontstaan.

 

“Binnen het team van Kortrijk Xpo groeide het idee om een nieuw beursconcept te ontwikkelen. We wilden uitpakken met een event dat even ambitieus en kwalitatief was als Interieur, maar dan aangepast aan de actuele noden van de sector”, verduidelijkt Hannelore Caenepeel. “Uit een grondige bevraging bleek dat er bij heel wat fabrikanten, zowel uit België als erbuiten, nood is aan een hoogwaardig platform om hun designinnovaties te presenteren, maar dat dit bij voorkeur moet gebeuren in een beurs die compacter is in de tijd én louter gericht op een professioneel publiek.”

 


Video © Design Nation

 

“De wereld verandert snel. Vroeger volstond het, bijvoorbeeld, om een kantoor in te richten met louter functionele elementen, maar die tijd is voorbij”, vult Sigrid Du Chau aan. “De hedendaagse werkomgeving moet warmte uitstralen, met cosy zithoeken en flexibele opstellingen. Hetzelfde geldt voor woonzorg- en medische centra die streven naar een inrichting die functionaliteit, esthetiek en huiselijkheid combineert”,

 

Internationaal en innovatief


Op exposantenvlak werd de lat hoog gelegd. Design Nation mikt op nationale en internationale premium brands die de veeleisende bezoeker kunnen verrassen en inspireren met innovatieve producten, zowel op technologisch als op creatief vlak.

 

Hannelore Caenepeel: “De hoofdmoot van het aanbod bestaat uit meubilair, zowel indoor als outdoor, met daarnaast ook keuken- en badkamerinrichting, interieurtextiel, verlichting en decoratieve objecten. Innovatie is dé determinator op Design Nation. Een jury van designprofessionals zal oordelen over het innovatieve karakter en het creatieve niveau van de collecties en objecten die tentoongesteld worden. De ’plug-and-play’ formule laat alle objecten die op Design Nation getoond worden optimaal tot hun recht komen.”

 


Design Nation mikt op nationale en internationale premium brands die de veeleisende bezoeker kunnen verrassen en inspireren met innovatieve producten, zowel op technologisch als op creatief vlak.

 

“Design Nation vergeet het ontzorgen van de eigen exposanten tegelijkertijd niet, er hoeft niet geïnvesteerd te worden in een dure stand. Onze unieke scenografie, waarbij standen afgescheiden worden door semi-transparante gordijnen, zet aan om een kijkje te nemen in de standen. Er is de keuze tussen standen van 24, 40 of 80 m².”

 

Programma


Tijdens Design Nation verzorgen trendwatchers uit verschillende sectoren en landen lezingen op het trendpodium. Eén van de blikvangers wordt de gerenommeerde Bjorn Verlinde van de gelijknamige studio, die gespecialiseerd is in conceptuele benaderingen van interieurs en exterieurs. Hij zal verduidelijken hoe interieurarchitectuur een proces is van groeien in materiaal, kleuren en vormen en hoe dit specifiek in een restaurant in zijn werk gaat.

 


Bjorn Verlinde verduidelijkt hoe interieurarchitectuur een proces is van groeien in materiaal, kleuren en vormen en hoe dit specifiek in een restaurant in zijn werk gaat.

 

Eveneens niet te missen zijn trendsessies met de winnaar van de door Knack Weekend & Le Vif Weekend georganiseerde ‘Designer of the Year’-wedstrijd (hij/zij stelt tegelijkertijd ook een installatie tentoon) en Christine Boland, in samenwerking met Trendvision. Hilde Francq van Francq Colors gidst ons op haar beurt dan weer door de nieuwste interieurtrends voor 2024. Verder nog een interessante halte: Design Library THEORIA.

 

Are you ready to join the Nation?!

 

Boek hier al je ticket(s)!

 

 

Contactgegevens voor extra informatie:

Sigrid Du Chau (Project Assistant)

Tel: +32 56 24 11 06

E-mail: sigridduchau@design-nation.eu

Website: www.design-nation.eu

 

Alle foto's © Design Nation

Kortrijk Xpo wordt dé nieuwe B2B hotspot voor design in België
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van