De Kromhouthal Amsterdam
30 - 31 oktober 2025

A@W Newsletter

Design meets Digital: hoe computational design helpt bij het ontwerpen

4 mei 2023

Het seminarprogramma van ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 mei in Kortrijk Xpo, telt niets dan inspirerende onderwerpen, dat merkte u al in eerdere newsletters. Net voor de beurs halen we er nog eentje uit die bijzonder veelbelovend klinkt. Tijdens de eerste beursdag is er het door AiNB aangestuurde seminar ‘Design meets Digital. Past, future and beyond’, waarin Marc Martinez Marti het heeft over computational design.

 

door Jan Hoffman


Marc Martinez Marti, van opleiding architect en hoofd Computational Design bij het Brusselse ncbham, zal aan de hand van een aantal cases duidelijk maken hoe computational design voor een revolutie in de bouw zorgt omdat het ontwerpers meer mogelijkheden bezorgt dan ooit. Nu kunnen beschikbare middelen geoptimaliseerd worden en wordt het mogelijk om vormen te verkennen die je vroeger onmogelijk kon bouwen. Een en ander leidt op die manier naar een duurzamere toekomst voor de architectuur. De spreker sluit met zijn seminar heel nauw aan bij het centrale thema en benadert het thema ‘Super skin’ vanuit een digitale invalshoek.

 


Foto © ARCHITECT@WORK

 

Algoritmen en parameters


"Toen ik ongeveer acht jaar geleden naar België kwam als architect gespecialiseerd in computational design, begon ik met het aanbieden van computational designdiensten in kantoren," legt Marc Martinez Marti uit. "Computational design is eigenlijk een ontwerpmethode die een combinatie van algoritme en parameters gebruikt om met geavanceerde computerverwerking ontwerpproblemen op te lossen. Elke stap in het proces van een ontwerper wordt vertaald in gecodeerde computertaal. Het softwareprogramma gebruikt deze informatie samen met projectspecifieke parameters om algoritmen te creëren die ontwerpmodellen of complete ontwerpanalyses genereren. Zodra de initiële programmering voltooid is, wordt ontwerpen een dynamisch en herhaalbaar proces."

 

Martinez geeft mee dat ontwerpen niet langer traditioneel passief hoeft te zijn. Het gaat niet meer om een ontwerper die zijn kennis en intuïtie gebruikt om ontwerpen te maken met een computer-aided design (CAD) programma.

 

“Deze handmatige methode van ontwerpen beperkt het aantal ontwerpopties dat je kunt overwegen. Je wordt ook beperkt door de beschikbare tijd en middelen”, gaat hij verder. “Gebruik je computational design, dan krijg je een effectief en nuttig hulpmiddel in handen om de productiviteit te verhogen en robuustere ontwerpen te maken.”

 


Door digitale fabricage kan je toepassing van materialen als hout, steen, metaal en glasvezel laten zien. Foto © nbcham

 

BNP Paribas


De vele voordelen van computational design zal gedemonstreerd worden aan de hand van tal van cases. Centraal staat evenwel de aanpak van het hoofdkwartier van BNP Paribas in Brussel. De spreker gebruikt deze case om het publiek uit te leggen hoe er nieuwe workflows en technieken ontstaan tussen ontwerpers en de industrie. Door digitale fabricage kunnen we de toepassing van materialen als hout, steen, metaal en glasvezel laten zien en hun potentieel in praktijkvoorbeelden demonstreren.

 

“Ontwerpers moeten hun ontwerpproces opdelen in meetbare stappen om computational design toe te passen. Deze stappen creëren een reeks instructies, compleet met herkenbare patronen en trends, die het kader vormen voor algoritmen om ontwerpproblemen op te lossen. Bij BNP Paribas zie je waartoe dit kan leiden in de praktijk.”

 

Bij deze bank staat de gastvrijheid centraal in het atrium dat zich uitstrekt over 4 verdiepingen en een dialoog aangaat met de bochtige en organische architectuur van Baumschlager Eberle Architekten, Jaspers-Eyers en Stijfhals en Partners. Er is onder meer een dynamische terrazzo receptiebalie met rondingen en messing metalen elementen. Die creëert een impactvol golfeffect, geïnspireerd op de identiteit van de bank: beweging.

 


Een dynamische terrazzo receptiebalie met rondingen en messing metalen elementen creëert een impactvol golfeffect, geïnspireerd op de identiteit van de bank: beweging.Foto © nbcham

 

“Om dit voor elkaar te krijgen gebruikte ons team computational design om het productieproces te optimaliseren en de perfecte opeenvolging van rondingen en metalen elementen te bereiken. Daarnaast zorgden we ook voor een zo groot mogelijke ergonomische diversiteit, in een ontwerp dat verschillende zitplaatsen, materialen en stemmingen bevat om unieke ruimtes te creëren die tegemoetkomen aan de behoeften van elke gebruiker. We creëerden verschillende sferen om een omgeving te bieden die is aangepast aan elke activiteit, of die nu individueel of collectief is. Hoe we hier computational design bij betrokken, leg ik uit tijdens het seminar. Hoe het hielp een ingewikkelde beweging op een muur in 30 seconden aan te passen, in de plaats van 5 dagen op de klassieke manier, bijvoorbeeld.”

 


Nog een voorbeeld bij BNP Paribas van de enorme dynamiek die mogelijk gemaakt wordt door het gebruik van computational design. Foto © nbcham

 

“Waar het op neer komt, is dat we vandaag dankzij het gebruik van de computer experimenten naar een totaal ander niveau kunnen tillen. Computers stellen ons in staat om onderzoek en studietijd aanzienlijk te verkorten, het is iets waarvan zelfs de grootste architecten uit het verleden onder de indruk zouden zijn geraakt. Ik verwijs daarbij naar namen als Frei Otto, Antonio Gaudi, Oscar Niemeyer en Sergio Mumesci, die fysieke modellen voor hun projecten creërden door te experimenteren met nieuwe concepten. Hadden zij kunnen beschikken over computational design, dan zou hen het werk veel makkelijker gemaakt zijn.”

 

Atrium Onyx building


Tijdens diens seminar zal Marc Martinez Marti ook nog een specifiek interieurontwerp van speciale, enorm grote lampen ‘toelichten’. Hierbij gaat het over het jongste project van ncbham, het Onyx Building atrium in Immogra's Park 7 in Diegem: “We maakten indrukwekkende lichtgevende bladeren van glasvezelhars die de schoonheid van de natuur naar binnen brengen en een serene sfeer creëren. Wij werkten nauw samen met LedsC4 om de productie van deze prachtige hangende elementen te ontwikkelen en te stroomlijnen. Dit project weerspiegelt hoe ons ontwerpproces en onze geavanceerde technologieën ons in staat stelden de grenzen van het interieurontwerp te verleggen.”

 


In het Onyx Building atrium in Immogra's Park 7 in Diegem hielp het gebruik van een algoritme bij het specifieke ontwerp van speciale, enorm grote lampen. Foto © nbcham

 

“Dit verhaal is extra speciaal omdat er ook een apart transportverhaal aan vasthangt. We fabriceerden in Spanje en moesten dit enorme object in een vrachtwagen naar België getransporteerd zien te krijgen. Om de best mogelijke strategie te vinden bij het ontwerpen van vorm, grootte en oppervlaktestructuur (zenuwen), evenals de documenten voor de installatie, hebben we ook hier een algoritme gebruikt."

Design meets Digital: hoe computational design helpt bij het ontwerpen
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van