Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Madame Brasserie, een speciale ervaring in de Eiffeltoren

8 december 2022

Op zoek naar een speciale ervaring en een gloednieuwe hotspot? Stap dan, de volgende keer dat je in Parijs bent, binnen in ‘Madame Brasserie’. Deze eetgelegenheid is er niet zomaar eentje, maar bevindt zich in de emblematische Eiffeltoren. De plek werd grondig onder handen genomen door de mensen van Encore Heureux en RF Studio, in nauwe samenwerking met sterrenchef Thierry Marx.

 


© Nicolas Trouillard

 

Wanneer een architect, een binnenhuisarchitect en een sterrenkok samenkomen en ervaringen uitwisselen, kun je alleen maar iets uitzonderlijks verwachten. De oprichting van Madame Brasserie is daarvan het levende bewijs.

 

Extra aantrekkingspool

Het is niet gemakkelijk om aan en in een monument als de ‘Iron Lady’ te werken en er een restaurant in onder te brengen. Dit is integendeel een complex maneuver waarbij er met vele factoren rekening moet worden gehouden. De Eiffeltoren, een architecturaal icoon dat dagelijks 20.000 bezoekers uit de hele wereld verwelkomt, blijft verbazen. Het door de Parijzenaars zo geliefde monument met zijn steeds veranderende diensten kreeg onlangs een extra aantrekkingspool.

 


© Nicolas Trouillard

 


© Nicolas Trouillard

 

We moeten er eerst op wijzen dat het cateringaanbod van de Eiffeltoren heel wat omvat. Dit zijn naast de eigenlijke brasserie ook de bistro op de eerste verdieping, het sterrenrestaurant op de tweede verdieping, afhaalmaaltijden en een champagnebar. Een en ander loopt via concessiecontracten van tien jaar met gespecialiseerde dienstverleners.

 

In maart 2019 haalde de groep Umanis (Sodexo Live!) de aanbesteding voor de renovatie van het restaurantaanbod van de Eiffeltoren binnen. Het deed dit in samenwerking met de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok Thierry Marx en de bureaus RF Studio en Encore Heureux Architectes. Een mooi avontuur begon en RF Studio en Encore Heureux Architectes begeleidden de sterrenchef bij het herontwerpen van de restaurantruimtes op de eerste verdieping, de champagnebar op de bovenste verdieping en de afhaalvoorzieningen op de verdiepingen en op het voorplein. Het werd een grondige herinrichting, aangepast aan de verschillende eisen van vandaag, die de bezoekers het neusje van de zalm biedt.

 

De samenwerking tussen Ramy Fischler (RF Studio), Nicola Delon (Encore Heureux Architectes) en sterrenkok Thierry Marx leidde tot een opmerkelijke plek, waar een inventieve keuken wordt aangeboden. In deze keuken ligt de nadruk op lokale producten. Opgemerkt moet worden dat de verschillende seizoensproducten ook geleverd worden door plaatselijke producenten, waarvan sommige lid zijn van de ‘Guilde des artisans de la tour Eiffel’.

 


© Nicolas Trouillard

 


© Vincent Leroux

 

Op deze chique en elegante plek wordt een architecturaal hoogstaand spel gespeeld.

 

Het harmoniëren van aarde

Hier gaat het om het gebruik van de naakte aarde, die je aantreft in het grootste deel van het atrium van het restaurant. Door gebruik te maken van dit eeuwenoude materiaal, dat zeer weinig bewerking vergt, maken de architecten een verwijzing naar een bepaalde symboliek. Het is een subtiele boodschap die stelt dat de aarde die ons voedt en de aarde waarmee we bouwen subtiel harmonieert.

 

Deze benadering van het materiaal wordt aangevuld met een zoektocht naar een zekere soberheid die zich in de loop van het proces ontwikkelt en die de decoratieve en architectonische keuzes omvat. We moeten ook wijzen op de aanwezigheid van een gekleurd kunstwerk in de vorm van een monumentaal stuk met textiel. Dit is geïnspireerd op het werk van klimatoloog Ed Hawkins en illustreert de klimatologische evolutie van Parijs vanaf de bouw van de Eiffeltoren in 1889 tot de opening van Madame Brasserie in 2022. Het werk, gemaakt van houten latten en bedekt met verschillende tinten textiel, kwam tot stand in samenwerking met textielontwerpster Heidi Winge Strøm en ambachtsman Ronan Lecreurer.

 

Vrijmaken van het plafond

Op de begane grond van het paviljoen waarin Madame Brasserie is ondergebracht, bevinden zich naast de receptie en de balie, een lounge, een cocktailbar, een garderobe, sanitair en technische ruimtes ook een keuken en kantoren.

 

Het 91 m² grote salon biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Het 350 m² grote restaurant tref je aan op de eerste verdieping. Het hele complex is ontworpen om de interne ‘verkeersstroom’ te vereenvoudigen en een optimale dienstverlening te bieden, terwijl de klanten een aangename omgeving wordt geboden. De architecten ontwierpen verschillende wijzigingen, zoals het bestaande centrale glazen dak van het paviljoen, dat is vergroot en natuurlijk bovenlicht biedt, terwijl de onderkant van de bovenverdieping van de toren zichtbaar wordt. Door het vrijmaken van het plafond en het blootleggen van de technische leidingen werd de ruimte hoger. Zo biedt het restaurant een uitzicht van 360° op de indrukwekkende metalen structuur van de Eiffeltoren en zijn centrale leegte aan de ene kant en op de Seine, de Place du Trocadéro en, verderop, de torens van La Défense aan de andere kant.

 


© Nicolas Trouillard

 


© Vincent Leroux

 

Biologische en natuurlijke materialen

In het hele ontwerp gaven de ontwerpers de voorkeur aan het gebruik van biologische en natuurlijke materialen zoals ruwe aarde, hout en kurk. Ramy Fischler van zijn kant ontwierp meubels en verlichting die een eerbetoon vormen aan de industriële architectuur van de Eiffeltoren. De architecten vergaten ook de verlichting en de akoestiek niet en alles is zorgvuldig gekozen om de gebruikers een aangename ervaring te bezorgen.

 

Bovendien biedt de Bistro, die zich op de eerste verdieping bevindt en bestaat uit een ruimte die zich ontwikkelt rond een centraal houten element, overdag een verscheidenheid aan afhaalproducten, terwijl er 's avonds gemikt wordt op zittende eetgasten. Het idee was dat men deze unieke en chique plek een echt bistrogevoel wilde geven. Door bijzondere aandacht te besteden aan de verschillende elementen waaruit deze plek bestaat, werd een concept naar voren geschoven dat zich aan ieders behoeften aanpast. Op de top van de Eiffeltoren, ten slotte, biedt een champagnebar een adembenemend uitzicht over Parijs. Het zijn een reeks ingrepen die voor Parijs’ meest iconische ‘landmark’ een nieuw tijdperk inluiden.

 

 Dit is een uit het Frans vertaald en bewerkt artikel van Sipane Hoh

Madame Brasserie, een speciale ervaring in de Eiffeltoren
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van