Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

1300 m² zonnepaneel-oppervlakte in een 100% autonome mediagevel

ASCA

13 oktober 2022

“De unieke, moderne gebogen lichtgevel van het Novartis-Pavillon in Bazel wordt aangedreven door de innovatieve BIPV-technologie op maat gemaakt door ASCA voor haar klanten.”

 


Het Novartis Pavillion op de campus van het farmaceutische bedrijf in Bazel.
Foto © Laurits Jensen

 

In het Zwitserse Bazel opende in april van dit jaar een heel bijzonder paviljoen de deuren. Centraal op de plaatselijke Novartis-campus trekt een modern vormgegeven gebouw alle aandacht naar zich toe. Dit paviljoen, dat dienst doet als een tentoonstellings-, ontmoetings- en evenementencentrum, is gewijd aan het leren en delen van wetenschap, innovatie en vooruitgang in de gezondheidszorg.

 

Heel speciaal aan het Novartis Pavillon is een gebogen en verlichte gevel, die we van naderbij bekijken. Deze gevel bestaat uit unieke en op maat ontworpen BIPV-oplossingen (gebouw-geïntegreerde fotovoltaïsche elementen), die er kwamen dankzij de inbreng van ASCA, wereldleider op het gebied van organische fotovoltaïsche modules geproduceerd in Europa. Deze ASCA®-fotovoltaïsche modules zijn in de bouwmaterialen gelamineerd en daarna harmonieus en esthetisch in de gebouwschil geïntegreerd om de mediagevel autonoom van energie te voorzien.

 

30.000 leds en 10.000 organische fotovoltaïsche modules

 


Bij het vallen van de avond een spel van licht en transparantie aan de mediagevel, die 100% autonoom is in energie. 
Foto © Laurits Jensen

 

Het Novartis Pavillon is een ontwerp van het Milanese architectenbureau AMDL Circle, in samenwerking met media-architectuurstudio iart. Het biedt een mediagevel die 100% zelfvoorzienend is in energie. Bij het vallen van de avond komt het tot leven, dankzij een spel van kleuren en dieptes, dat mogelijk wordt gemaakt door de ASCA®-modules en het ontwerp dat door de architecten is bedacht.

ASCA produceerde meer dan 10.000 ruit- en driehoekvormige modules in polycarbonaat. Die passen perfect in de gebogen structuur van het gebouw. De lichte en flexibele ASCA®-modules maken een 100% op maat gemaakt ontwerp mogelijk. Deze semi-transparante zonnemodules leveren voldoende energie voor de 30.000 leds in deze gevel waarmee tekst en afbeeldingen weergegeven kunnen worden.

 

Technologie ten dienste van creativiteitDetail van de ASCA®-zonneoplossingen in diamantvormen die het gebouw bedekken.
Foto © iart

 

De ASCA®-modules genereren elektrische energie uit zonlicht vanuit alle richtingen en zelfs bij weinig licht om overdag voor een maximale energieproductie te zorgen. Doordat ze via bidirectionele inverters rechtstreeks verbonden zijn met de leds, kunnen de ASCA®-modules hetzelfde elektrische netwerk gebruiken om zowel de leds van stroom te voorzien alsook het overschot aan elektriciteit aan het netwerk van het gebouw te leveren.

 

De flexibele en lichte ASCA®-oplossingen kunnen worden aangepast aan elke architectuur, kunnen worden gecombineerd met tal van materialen zoals polycarbonaat, glas of ETFE, en stellen architecten in staat originele ontwerpen te maken in een breed scala aan kleuren. Met ASCA kunnen ze zonne-energie op een esthetische en harmonieuze manier in het gebouw integreren, wat een echte revolutie is.

 


De ASCA® fotovoltaïsche modules volgen de rondingen van het Novartis Pavillon. 
Foto © iart

 

Voor meer informatie over het Novartis Pavillon project en de door ASCA ontwikkelde oplossingen, surf naar: asca.com.

 

Alle foto's © Asca

 

1300 m² zonnepaneel-oppervlakte in een 100% autonome mediagevel
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van