Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Innovatief waterafvoersysteem doet buitenruimtes opleven

EBEMA

16 juni 2022

Een prangend probleem is de afvoer van water van onder meer wegen of pleinen. In Mortsel vonden we een voorbeeld van hoe een gloednieuwe en innovatieve technologie dit probleem mee verhelpt. In de Fortstraat plaatste algemene aannemer Willemen Infra 16 speciale afwateringselementen, waarbij de afvoerplaat meegeleverd werd. Deze plaat leidt het water naar een wadi.

 


Bij het project in Mortsel werd het afwateringselement Streetline Aqua Boordsteen 110x110cm gebruikt.

 

Het product dat ons doet nadenken over hoe er op een ideale manier kan afgewaterd worden, is het Streetline Aqua Boordsteen afwateringselement, dat door Ebema_LivingCity op de markt gebracht wordt. De Streetline Aqua boordsteen is voorzien van een open en waterpasserende structuur, zodat overtollig water afgevoerd wordt van de weg of het plein. Op die manier worden wateroverlast en plassen tegengegaan.

 

“Dit nieuwe type Aquaboordsteen kun je perfect combineren met de andere producten in ons Streetline-gamma. De vierkante basisplaat zorgt voor extra stabiliteit en vermijdt zo dat het water de aarde wegspoelt”, legt marketing manager Herwig Dessers bij Ebema uit. “Het Streetline boordsteengamma bezorgt met zijn grote formaat straten en pleinen een luxueuze en eigentijdse uitstraling. Het zorgt ervoor dat buitenruimtes opleven en bezorgt het ontwerp tevens een esthetische accentlijn.”

 

“Dit is een stijlvol totaalconcept, dat we speciaal ontwierpen voor prestigieuze projecten en dat ideaal is voor de buitenruimte van morgen, zoals in Mortsel. De Streetline eindstukken, hoekstukken, bochten, overgangen en inritelementen zorgen voor een geslaagde afwerking. Bovendien kan het aangevuld worden met maatwerk.”

 

 

 

Open sleuven en waterpasserende structuur


De Streetline Aqua Boordsteen met zijn open sleuven en waterpasserende structuur sluit perfect aan op de vroegere Streetline boordsteen (100x50x20 cm, met afgeronde velling 12.5/3). Hij kan gecombineerd worden met de andere producten in het Streetline-gamma.

 

Het gaat om een afwateringselement in industrieel glad beton, dat zowel beschikbaar is met als zonder aangesloten plaat. De aangehechte plaat dient als uitstroomconstructie om het water niet meteen na het element, maar verderop te laten infiltreren. Het groen naast de weg krijgt op deze manier meer water en tegelijkertijd heb je extra infiltratie van regenwater. We willen uiteraard zo min mogelijk regenwater in de riolen zien verdwijnen (en bijgevolg wegstromen naar de rivieren en de zee), maar wel zoveel water als maar kan rechtstreeks laten infiltreren, zodat de grondwaterreserves worden aangevuld.

 

Tel je er de plaat bij, dan bedraagt de totale afmeting van dit product 110x110x20 cm. Zonder de plaat is de afmeting 110x50x20cm. De openingen zijn 10 cm breed, zodat het water vlot afgevoerd wordt naar de achterliggende natuur, hetzij meteen achter de inkepingen, hetzij verderop in het groen bij gebruik van het element inclusief plaat.

 

 

Nieuwe prefab gevelstenen in langformaat


“Dit product is maar één van de vele voorbeelden van hoe we bij Ebema al sinds ons ontstaan in 1946 constant nadenken over de verbetering van de ruimte. Zo lanceren we momenteel, bijvoorbeeld, ook nieuwe gevelstenen onder de naam panorama Brick en Strip. Dit zijn karaktervolle, hoogwaardige prefabbeton gevelstenen in elegant langformaat van 60 cm lang bij 4 cm hoogte”, besluit Herwig Dessers. “Ze bestaan als gevelsteen en als gevelstrip, zijn strak en maatvast en de kleurnuances variëren van zacht tot uitgesproken. Dat valt ook perfect in lijn met het duurzamer maken van eigentijdse woningen, appartementsgebouwen en bedrijfsgebouwen en daarmee sluiten we aan bij de basisdoelstelling van ons bedrijf: het gezelliger, slimmer, comfortabeler, veiliger, mooier, groener en sterker maken van buitenruimtes dankzij prefabbetonproducten. De betonstrips kunnen in samengebruik met een isolerende laag immers een schil creëren rond bestaande woningen, die zo alle isolatiedoelstellingen kunnen halen. Deze betonproducten zijn bestemd voor zowel privégebruik als voor overheden, bedrijven en organisaties, waarbij de onderliggende gedachte altijd dezelfde is: elegante betonoplossingen aanreiken dankzij creatieve ideeën.”

 

 

Meer informatie: www.ebema.be

 

Extra informatie over het Streetline Aqua Boordsteen afwateringselement via deze link.

 

Alle foto's © Ebema

Innovatief waterafvoersysteem doet buitenruimtes opleven
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van