Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Filippo Lodi: "Interdisciplinariteit heeft vele gezichten"

10 februari 2022

Italiaans hoofd van ‘Knowledge Platforms’ bij UNStudio verlegt grenzen van architectuur.

 

Moet er nog iemand overtuigd worden dat samenwerken over verschillende disciplines heen de toekomst is? Ook in de architectuur komt het beeld van de eenzame architect die gebogen over een plan het een of andere bouwwerk op papier zet steeds minder overeen met de realiteit. Verschillende disciplines vloeien meer en meer in elkaar over, bij UNStudio resulteerde dat in de oprichting van een nieuw team, UNSx. Het multidisciplinaire gezelschap overschrijdt de grenzen van traditionele architectuur met ontwerpen die het welzijn van de eindgebruiker centraal stellen.  

 

  1. Door Jan Hoffman


Filippo Lodi © UNStudio

 

Sommige mensen gaan heel ver in het zoeken en nastreven van deze interdisciplinariteit. Een van de voortrekkers is de Italiaan Filippo Lodi, die bij het Amsterdamse UNStudio aan het hoofd staat van UNSx, een denktank en experience lab dat met nieuwe methodieken, technologieën en onderzoeksmethodes innovatieve oplossingen ontwerpt voor de bebouwde omgeving.

 

Lodi, van opleiding architect (diploma’s M.Sc Architectuur en M.Sc Civiele Techniek aan de Universiteit van Bologna in 2006, MA diploma in Advanced Architectural Design aan de Städelschule in Frankfurt am Main in 2008 en MBA diploma aan de Universiteit van Amsterdam in 2016), was onlangs te gast tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk. Daar gaf hij toelichting bij het totstandkomen van het project Soliscape van Delta Light en hadden we het met hem over zijn bredere visie op architectuur.

 

Ontwerpen doe je voor de toekomst


Lodi’s profiel op LinkedIn zorgde voor een stevige voorbereidende binnenkomer. Zo lazen we dat de man meer dan 15 jaar ervaring heeft in design, technologie en innovatie en dat hij bij UNSx samen met een team van multidisciplinaire talenten ruimtes, producten, diensten en strategieën bedenkt die de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de manier waarop we leven, werken en spelen.

 

“Wanneer je ontwerpt, moet je altijd de toekomst voor ogen hebben. Daarbij mag je nooit vergeten dat alle plaatsen dynamisch zijn, niets blijft 50 jaar lang exact hetzelfde”, opent hij. “Je moet vooral in gedachten houden voor wie de toekomst wordt ontworpen. Daarom zetten we in onze studio diverse kennisplatforms op, waarbij we in team werken met specialisten op diverse domeinen. Door het samenbrengen van deze expertises creëren we ervaringen en gaan we veel verder dan louter architectuur. We overstijgen het klassieke product- en ruimtedenken bij de creatie van inclusieve omgevingen en daarbij realiseren we ons steeds dat de technologie enorm evolueert, we staan eigenlijk nog maar aan het begin van een lawine aan connecterende ervaringen die op ons afkomt.”

 

Technologie is ‘key’


Lodi haalt diverse ervaringen aan, tijdens een lezing (zie link onderaan) onderscheidde hij er niet minder dan zeven. We laten hem de belangrijkste krachtlijnen samenvatten, waarna we vragen om wat dieper in te gaan op zijn werk voor Delta Light.

 

“Je moet je van diverse zaken bewust zijn, zoals het feit dat je moet weten wat gebruikers doen en wat hun noden zijn. Verder moet je beseffen hoe ‘key’ technologie is bij het ontwerpen van de toekomst en ben je je er als architect van bewust dat ontwerpen steeds meer intergeconnecteerd verloopt. Een ander interessant iets om stil bij te staan, is onder meer hoe je de productiviteit van het werken in de toekomst kunt beïnvloeden en verbeteren, maar dat je jezelf daarbij heel goed realiseert dat een ontwerpproces een ‘never ending story’ is. Vergelijk het met het updaten van je mobiele telefoon. Dat moet je regelmatig doen, voor architectuur geldt net hetzelfde!”

 

“Verder mag je nooit vergeten dat je meewerkt aan steeds sneller veranderende ervaringen en dat de omstandigheden continu veranderen. Een simpel voorbeeld: momenteel woont 55% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving, tegen 2050 wordt 68% voorspeld. Alleen al dat wordt een disruptor bij het design. Bij het productontwerp moet je evenzeer aan de functionaliteit van het materiaal denken. Zo verrichtten wij enkele jaren lang research naar ‘het koelste wit’. Dat deden we niet om onszelf lekker bezig te houden, maar omdat we met dit soort wit, het beste kleur om vormen goed te tonen, effectief verandering kunnen teweegbrengen. We kwamen uiteindelijk uit op een ‘coolest white’ dat de ideale coating is voor gebouwen omdat het veel meer hitte reflecteert dan al zijn voorgangers. Je hebt dus minder energie nodig om het gebouw te koelen, met als bijkomend voordeel dat de coating ook nog eens veel resistenter is dan wat beschikbaar was op de markt.”

 

 
Filippo speaking © Cortili Studio


Denken in systemen


Bij dit alles bekijken we wat Lodi deed in samenwerking met Delta Light. Samen ontwierpen ze Soliscape, een perfect voorbeeld van hoe je bij productontwerp ook moet denken in de richting van de best mogelijke systemen. In dit geval verlichting die meer is dan louter… verlichting.

 

“Dit is een ideaal product voor een kantooromgeving”, duidt hij. “Het systeem combineert immers licht en akoestiek, de twee belangrijkste elementen in een werksfeer. Wij creëerden een toolbox voor een systeem dat op verschillende plaatsen kan gebruikt worden en waarbij gebruikgemaakt wordt van sensortechnologie die de omgeving automatisch aanpast aan de gebruiker of gebruikers van dat moment. Dankzij dit systeem wordt het kantoor ‘vermenselijkt’ en draagt licht bij aan een verbeterd welzijn.”

 

Techniek wijzigt exponentieel


Hoe moeten we dan over het algemeen werken naar de toekomst? Multidisciplinariteit is inmiddels duidelijk, maar zijn er nog andere factoren?

 

“Je moet vooral beseffen hoe de techniek exponentieel wijzigt en er tegelijkertijd rekening mee houden dat wij als mens niet al te goed zijn in dit exponentiële denken. Als het even kan, verkiezen we het altijd lineair. Om de toekomst beter te zien komen, mogen we daarom niet bang zijn om het ongekende te omarmen én durven voorbij wat wij de ‘given performance’ noemen te denken. Enkel zo kunnen we betekenisvolle zaken creëren voor zowel onszelf als de wereld.”

 

Meer weten over Lodi’s ideeën? Klik dan op onderstaande video en (her)bekijk diens seminar van tijdens de beurs.


Filippo Lodi speaking at ARCHITECT@WORK

 

Filippo Lodi: "Interdisciplinariteit heeft vele gezichten"
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van