Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Bewonder zitdesign uit binnen- en buitenland bij ‘Please, have a seat’

14 oktober 2021

Als je binnenkort in Kortrijk bent, raden we je aan een bezoek te brengen aan de tweede editie van het creatieve stadsfestival Wonder. Wonder, een event waarbij zitten centraal staat, is een organisatie van de talrijke creatieve en culturele organisaties en onderwijsinstellingen die Kortrijk rijk is en vindt plaats op de voormalige Van Marcke-site. Tijdens dit festival vormt ‘Please, have a seat’ de trotse hoofdattractie, als gloednieuw initiatief van de Biënnale Interieur.

 

Door Jan Hoffman

 

15 oktober – 14 november


Vijf weken lang (vanaf 15 oktober tot en met 14 november) opent Wonder zijn deuren. Daarbij is vooral Please, have a seat dé publiekslokker voor zowel professionelen als designenthousiastelingen. Tijdens dit event word je langs een bijzonder scenografisch parcours geleid en bewonder je zitdesign uit binnen- en buitenland.

 

Bij Please, have a seat gaat het van iconisch design, over circulaire nieuwkomers tot jong talent van eigen bodem. Je ontdekt er ongeveer 250 stoelen en zitobjecten en een bijzondere selectie designminiaturen neemt je mee doorheen de geschiedenis van de stoel. Speciaal is verder dat je tijdens het event kennismaakt met het oeuvre van de nieuwe 'Designer of the Year', de Belg Sébastien Caporusso.

 

“Voor Please, have a seat is de enige vereiste dat de getoonde stoelen op de markt beschikbaar moeten zijn. Dit event vormt een hele mooie aanvulling op ARCHITECT@WORK, want het gaat om zaken die beschikbaar zijn voor zowel kleine als grote projecten”, verduidelijkt curator Dieter Van Den Storm. “Meer dan 100 bedrijven schreven zich in en interessant is dat je die allemaal leert kennen op één grote site. Daarbij gaat het om zowel nationale als internationale bedrijven, van Atelier Vierkant uit Oostende tot het Zwitserse Vitra of het Finse Artek.”

 

 

 

Dit is géén Biënnale


Please, have a seat gaat heel breed, net als de pas in 2022 plaatsvindende Biënnale. Maar vergis je niet, dit event is géén Biënnale, wel een totaal nieuw platform dat volledig ‘from scratch’ is ontstaan. Om heel eerlijk te zijn, lag het idee ervoor al voor de pandemie op tafel, maar door omstandigheden werd het nu het ideale moment om het te realiseren. Het gaat om een organisatie die in de toekomst kan herhaald worden, zelfs in het buitenland. Ook de formule kan veranderen, zo hoeven het niet altijd stoelen te zijn, al kan je er niet omheen dat de stoel een onderwerp is dat veel mensen aanspreekt, zowel het in design geïnteresseerde publiek als professionelen.”

 

“Ons event sluit bijzonder goed aan bij het stadsfestival Wonder, dat creativiteit centraal stelt en waarbij een aantal creatieve partners samenkomen, met naast onszelf Howest, Designregio Kortrijk en het Wilde Westen. De verschillende partners belichten elk op een andere manier creativiteit en daarbij zie je zaken die gaan van studentenwerk tot en met afgewerkte producten. Dit op de bijzonder boeiende Van Marcke-site, waar de vele leegstaande loodsen worden ingevuld met design.”

 

  

 

 

Designer van het jaar


Een extra blikvanger is de presentatie van de nieuwe designer van het jaar. Bij de verkiezing zat onze gesprekspartner andermaal in de jury en dat maakt hem bijzonder goed geplaatst om de keuze voor de laureaat, Sébastien Caporusso, nader te toe te lichten.

 

“We kozen voor de zestiende keer samen met de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend deze nieuwe ‘Designer of the Year’. Caporusso is iemand die helemaal past in het rijtje van designers van het jaar omdat het gaat om een ontwerper met een uitgesproken esthetische manier van werken. Hij combineert een en ander met een voorliefde voor duurzame materialen en zijn gehele productie is ambachtelijk vervaardigd. Caporusso kent het individuele object, maar tegelijk is hij even sterk in het ontwerpen van totaalprojecten en brengt hij voor elk project de beste Belgische ambachtslui samen. Hiermee vat zijn oeuvre de tijdsgeest heel mooi samen: het gaat om lokale productie, met internationale uitstraling. Geloof me vrij, deze man is een ontwerper waar we de komende jaren nog veel van zullen horen.”

 


Sébastien Caporusso

 

Foto's: met dank aan Wonder en Biënnale Interieur
www.wonderkortrijk.be
www.interieur.be

Bewonder zitdesign uit binnen- en buitenland bij ‘Please, have a seat’
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van