Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Circulariteit via 100% gerecycleerde raam- en deurprofielen

10 juni 2021

Circulair bouwen wordt de nieuwe standaard en daar kan je maar beter op voorbereid zijn. Dit kan door het gebruiken van 100% gerecycleerde kunststof profielen voor ramen en deuren, zoals bij deze pilootprojecten in Nederland. 

 

Dat we naar Nederland trekken is geen toeval. Dit land stelde in 2018 ambitieuze circulaire doelstellingen voorop en wil vanaf 2023 alle overheidsopdrachten met recyclede materialen laten uitvoeren. Tegen 2030 wil men het CO2-verbruik in de bouw halveren om tegen 2050 volledig circulair te bouwen.  

 

In Eindhoven en Nieuw-Vennep werden respectievelijk de school Aloysius Stichting en de kantoren van raamfabrikant Ploeg kozijnen voorzien van Phoenix-profielen. Deze werden geleverd door het Belgische Deceuninck, producent van kunststof en aluminium profielen voor ramen en deuren, dat met Phoenix uitpakt met 100% gerecycleerde profielen. 

 

 


De school Aloysius Stichting in Eindhoven kreeg de primeur voor de nieuwe reeks Phoenix raamprofielen van Deceuninck.

 

 


Ook voor de duurzame renovatie van de kantoren van Ploeg kozijnen in Nieuw-Vennep werd de Phoenix-reeks gebruikt.Circulaire projectbouw 

Deceuninck verwerkt al vele jaren gerecycleerde kunststof in zijn profielen. Phoenix is evenwel de eerste reeks die voor 100% uit gerecycleerde kunststof bestaat. Het nieuwe gamma schenkt oude materialen een nieuw leven door ze te recupereren en te recycleren, waardoor hun levenscyclus verlengd wordt. Phoenix mikt vooral op de snel evoluerende projectmarkt. 


“Het herwerken van kunststof heeft geen invloed op de kwaliteit, aangezien het materiaal tot wel tien keer opnieuw gebruikt kan worden”, stelt Tom Driessens, Materials & Sustainability Business Manager bij Deceuninck. “Recycleren levert bovendien een energiebesparing van 90% op, in vergelijking met het aanmaken van nieuwe kunststof grondstof. Wij roepen de markt op om ons uitgebroken kunststof schrijnwerk toe te sturen, zodat het gerecycleerd en hergebruikt kan worden voor de productie van nieuwe profielen.” 
Het Elegant Infinity design voor ramen en deuren werd geselecteerd voor uitvoering in 100% gerecycleerde kunststof.Nog volgens de fabrikant scoren de Phoenix kunststof profielen even sterk op het vlak van vormvastheid, weerstand en thermische isolatiewaarden als Deceunincks andere profielen. Men selecteerde het minimalistische ‘Infinity’ design uit de Elegant-reeks als ontwerp voor de Phoenix-lijn. Dit minimalistisch terugliggend design met een Forthex-versterkte kader en staalversterkte vleugel, zorgt voor een zeer hedendaagse look, waarbij de  centrale middendichting garant staat voor een optimalisatie van de wind- en waterdichtheid. 


“We recycleren al sinds 2012”, besluit onze gesprekspartner. “Toen namen we een hoogtechnologische recyclagelijn in onze compounding site in Diksmuide in gebruik. In 2018 verviervoudigden we onze recyclagecapaciteit tot 45.000 ton kunststof, wat overeenkomt met 2,3 miljoen oude ramen per jaar. Met deze inspanningen is Deceuninck voorbereid op de toekomstige vereisten voor de bouwsector.”  
Deceunincks hoogtechnologische recyclagefabriek in Diksmuide heeft een capaciteit van 45.000 ton kunststof of 2,3 miljoen oude ramen per jaar.www.deceuninck.be/phoenix 

Alle foto's: © Deceuninck


Circulariteit via 100% gerecycleerde raam- en deurprofielen
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van