Taets Art and Event Park Amsterdam
Najaar 2025

A@W Newsletter

Kinderdagverblijf en brandweerkazerne worden één

11 mei 2021

In Straßwalchen (Oostenrijk) werd de brandweerkazerne samen met een nieuw kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw ondergebracht. De twee delen van het gebouw worden door een 45 meter lang glazen dak van LAMILUX met elkaar verbonden.

 

De kinderrijke Oostenrijkse marktstad Straßwalchen was op zoek naar 50 extra plaatsen voor haar jongste inwoners. Tegelijkertijd stelde men vast dat ook de oude brandweerkazerne flink op leeftijd was gekomen. De oplossing lag voor de hand: er werd niet geïnvesteerd in twee afzonderlijke gebouwen, maar in de plaats daarvan opteerden de verantwoordelijken en het architectenbureau Fally plus Partner voor een gemeenschappelijk gebouw. ‘Laat het kinderdagverblijf en de brandweer een nieuw gebouw delen’, was het achterliggende idee.

 

 


De verantwoordelijken en architectenbureau Fally plus Partner laten het kinderdagverblijf en de brandweer een nieuw gebouw delen.

 

 

Verbindend glazen LAMILUX-dak

 

Achter dit project, waarbij een 45 meter lang LAMILUX Glass Roof PR60 glazen dak de twee delen van het gebouw op een indrukwekkende manier verbindt, steekt een tot in de kleinste details doordachte planning. Veiligheid staat centraal en daarom kregen het kinderdagverblijf en de brandweerkazerne hun eigen toegangswegen en gescheiden open ruimtes. Ook de bouwwijze verschilt: de kleuters worden ondergebracht in een houten gebouw met palen en balken, terwijl het deel van het gebouw van de vrijwillige brandweer een massief bouwwerk is, met een gevel van sierbeton.

 

 


Een 45 meter lang  LAMILUX Glass Roof PR60 glazen dak verbindt de twee delen van het gebouw.

 

 

De gebouwdelen staan niet volledig los van elkaar. Veel ramen en glazen oppervlakken verbinden het dagelijkse leven van de kinderen in de kinderopvang met dat van de brandweerlieden. Zo bezorgt een glazen pui de kinderen vanuit hun gang letterlijk en figuurlijk inzicht in de apparaten- en machinehal van de brandweerkazerne.

 

 


Veel ramen en glazen oppervlakken slaan de brug tussen het dagelijkse leven van de kinderen en dat van de brandweerlieden.

 

 

Zes geïntegreerde rookluiken PR60

 

Het hoger vermelde glazen dak beschikt over zes in de glasdakconstructie geïntegreerde rookluiken PR60. Die laten gezonde frisse lucht binnen en zorgen voor veiligheid in geval van brand. Bovendien houdt het glazen dak in de zomer de warmte en in de winter de kou buiten, zodat er geen verwarmings- of koelingsenergie verloren gaat. Door de grote glasoppervlakken hebben de onderliggende ruimtes ook aanzienlijk minder kunstlicht nodig, wat de energiekosten op lange termijn drukt. 

 

 

 
Zes in de glasdakconstructie geïntegreerde rookliften laten gezonde frisse lucht binnen en zorgen voor veiligheid in geval van brand.

 

 

Lichtstraatsystemen hebben nog een ander niet te onderschatten voordeel: vooral in kinderdagverblijven en andere onderwijsinstellingen is daglicht van doorslaggevend belang voor een gezonde ontwikkeling en een motiverende omgeving. Natuurlijk licht regelt ons bioritme en geeft ons het gevoel dat we ons in de buitenlucht bevinden.

 

Alle foto’s: © LAMILUX

 

www.LAMILUX.com/skylights

Kinderdagverblijf en brandweerkazerne worden één
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Met de ondersteuning van